Pennock's Fiero Forum
  Technical Discussion & Questions
  Adding Cruise Control

Post New Topic  Post A Reply
Email This Page to Someone! | Printable Version


next newest topic | next oldest topic
Adding Cruise Control by nosrac
Started on: 08-28-2014 06:07 PM
Replies: 16 (578 views)
Last post by: nosrac on 09-02-2014 02:22 PM
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-28-2014 06:07 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Has anyone added CC into a NON optioned car?

What do I need to GIT ER DONE?
IP: Logged
PFF
System Bot
dobey
Member
Posts: 11572
From:
Registered: Sep 2001


Feedback score: N/A
Leave feedback





Total ratings: 371
User Banned

Report this Post08-28-2014 06:35 PM Click Here to See the Profile for dobeySend a Private Message to dobeyEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
The easiest/best option for a non-DBW engine, would be to use the digital cruise, following the instructions in the 3rd link at http://www.gmtuners.com/files/index.htm .

You'll need the wiring, turn signal stalk with cruise, module, actuator, and cable, IIRC. But the full list should be in that document.
IP: Logged
hnthomps
Member
Posts: 5441
From: Columbia, SC
Registered: Jul 2003


Feedback score:    (18)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-28-2014 08:42 PM Click Here to See the Profile for hnthompsClick Here to Email hnthompsSend a Private Message to hnthompsEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
I added an electronic cruise control to an 88 Mera on a GT frame and it works well. I can look up the specific manufacturer (Rosta I think) if you are interested. I will also be adding the electronic cruise to another 88 Mera in the future. This vehicle has a 3800 SC Series III engine and a Northstar TV along with a few other goodies.

Nelson

[This message has been edited by hnthomps (edited 08-31-2014).]

IP: Logged
Kevin-84SE
Member
Posts: 66
From: Ulster Park, NY, USA
Registered: Sep 2000


Feedback score: N/A
Leave feedback

Rate this member

Report this Post08-28-2014 08:56 PM Click Here to See the Profile for Kevin-84SEClick Here to Email Kevin-84SESend a Private Message to Kevin-84SEEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
The Rostra Electronic cruise control is a nice unit, I installed one on my motorcycle.

Kevin
IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-28-2014 09:10 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by hnthomps:

I added an electronic cruise control to an 88 Mera on a GT frame and it works well. I can look up the specific manufacturer (Rosta I think) if you are interested. I will also be adding the electronic cruise to another 88 Mera in the future.

Nelson


I googled them but don't see any pricing info. Any gotcha's when installing?
IP: Logged
Kevin-84SE
Member
Posts: 66
From: Ulster Park, NY, USA
Registered: Sep 2000


Feedback score: N/A
Leave feedback

Rate this member

Report this Post08-29-2014 12:33 AM Click Here to See the Profile for Kevin-84SEClick Here to Email Kevin-84SESend a Private Message to Kevin-84SEEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
The Rostra 250-1223 is the main unit and I see Amazon has it for $172, the column controls will be another $30 to $60, I see they now have wireless control for about $90.

Kevin
IP: Logged
PaulJK
Member
Posts: 6625
From: Los Angeles
Registered: Oct 2001


Feedback score:    (25)
Leave feedback





Total ratings: 237
Rate this member

Report this Post08-29-2014 01:28 AM Click Here to See the Profile for PaulJKSend a Private Message to PaulJKEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by nosrac:

Has anyone added CC into a NON optioned car?

What do I need to GIT ER DONE?


Yep, I added it to my 3800SC and love it. Have Stephen add the throttle control cable like he did with mine (88 4 cylinder cable ?) then use the electronic cruise setup (AR module and Darth's directions). There are only about a dozen connections to make; just go through it 1-at-a-time. Here's some good info:

http://www.fiero.nl/forum/A...110502-2-102406.html

http://www.fiero.nl/forum/Forum2/HTML/128382.html

IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-30-2014 02:30 AM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by PaulJK:


Yep, I added it to my 3800SC and love it. Have Stephen add the throttle control cable like he did with mine (88 4 cylinder cable ?) then use the electronic cruise setup (AR module and Darth's directions). There are only about a dozen connections to make; just go through it 1-at-a-time. Here's some good info:




Where did you get the AR module? What vehicle does it come out of? I searched on ebay but sis NOT see AR specific ones.
IP: Logged
mike-ohio
Member
Posts: 737
From: Marion Ohio
Registered: Feb 2007


Feedback score: (1)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post08-30-2014 12:53 PM Click Here to See the Profile for mike-ohioClick Here to visit mike-ohio's HomePageClick Here to Email mike-ohioSend a Private Message to mike-ohioEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
I added an audiovox unit and put a magnet on the axel and bolted the pickup to the transmision. easy to do.

not fancy but reasonably priced, easy to install, and works well.
IP: Logged
phonedawgz
Member
Posts: 17009
From: Green Bay, WI USA
Registered: Dec 2009


Feedback score:    (23)
Leave feedback





Total ratings: 290
Rate this member

Report this Post08-30-2014 02:37 PM Click Here to See the Profile for phonedawgzClick Here to visit phonedawgz's HomePageClick Here to Email phonedawgzSend a Private Message to phonedawgzEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
ick ick ick.

Is your bell crank and throttle/cruise bracket the same as what it seems like all the other 3800s look like? You are going to mount the cruise in the stock location? I can pick up an AR along with the correct length and ended cable at the yard next time I am there.
IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-30-2014 02:58 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by phonedawgz:

ick ick ick.

Is your bell crank and throttle/cruise bracket the same as what it seems like all the other 3800s look like? You are going to mount the cruise in the stock location? I can pick up an AR along with the correct length and ended cable at the yard next time I am there.


I am using the N* bracket for ZZP.
http://shop.zzperformance.c...e-Cable-Bracket.aspx

Yes, Stock location is the plan.
Sure, plz pick me one up. PM me the details.
IP: Logged
PFF
System Bot
PaulJK
Member
Posts: 6625
From: Los Angeles
Registered: Oct 2001


Feedback score:    (25)
Leave feedback





Total ratings: 237
Rate this member

Report this Post08-30-2014 04:20 PM Click Here to See the Profile for PaulJKSend a Private Message to PaulJKEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by nosrac:

Where did you get the AR module? What vehicle does it come out of? I searched on ebay but sis NOT see AR specific ones.



I think it was a 1990's monte carlo. Here's a post where Darth talks about using one from 96-99 cadillac northstar:

http://www.fiero.nl/forum/Forum2/HTML/130118.html

[This message has been edited by PaulJK (edited 08-30-2014).]

IP: Logged
phonedawgz
Member
Posts: 17009
From: Green Bay, WI USA
Registered: Dec 2009


Feedback score:    (23)
Leave feedback





Total ratings: 290
Rate this member

Report this Post08-30-2014 08:49 PM Click Here to See the Profile for phonedawgzClick Here to visit phonedawgz's HomePageClick Here to Email phonedawgzSend a Private Message to phonedawgzEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
So you are running the Northstar throttle body then also? Please post a pic of the bell crank so I can make sure the end of the cable snaps on whatever post they provide for the cruise. Point out which one is for the cruise.
IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post08-30-2014 10:02 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by phonedawgz:

So you are running the Northstar throttle body then also? Please post a pic of the bell crank so I can make sure the end of the cable snaps on whatever post they provide for the cruise. Point out which one is for the cruise.


Yes N* TB. I will get U a pic as soon as I can.
IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post09-01-2014 11:28 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by phonedawgz:

Please post a pic of the bell crank so I can make sure the end of the cable snaps on whatever post they provide for the cruise. Point out which one is for the cruise.


IP: Logged
85LAMB
Member
Posts: 763
From: FL
Registered: Nov 2002


Feedback score: N/A
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-02-2014 08:16 AM Click Here to See the Profile for 85LAMBClick Here to Email 85LAMBSend a Private Message to 85LAMBEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Nosrac
Could you please measure the outer opening for the N* TB ? the part where the intake hose connects to.
I am wondering if is the same width as the L67 TB
Thanks in advance
IP: Logged
nosrac
Member
Posts: 3500
From: Euless, TX, US
Registered: Jan 2005


Feedback score:    (6)
Leave feedback





Total ratings: 50
Rate this member

Report this Post09-02-2014 02:22 PM Click Here to See the Profile for nosracSend a Private Message to nosracEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
 
quote
Originally posted by 85LAMB:

Nosrac
Could you please measure the outer opening for the N* TB ? the part where the intake hose connects to.
I am wondering if is the same width as the L67 TB
Thanks in advance



It is 4" on the intake side and 3" on the M90 side.

[This message has been edited by nosrac (edited 09-02-2014).]

IP: Logged

next newest topic | next oldest topic

All times are ET (US)

Post New Topic  Post A Reply
Hop to:

Contact Us | Back To Main Page

Advertizing on PFF | Fiero Parts Vendors
PFF Merchandise | Fiero Gallery | Ogre's Cave
Real-Time Chat | Fiero Related Auctions on eBay



Copyright (c) 1999, C. Pennock