Pennock's Fiero Forum
  Technical Discussion & Questions
  What's going on with this trans...

Post New Topic  Post A Reply
Email This Page to Someone! | Printable Version


next newest topic | next oldest topic
What's going on with this trans... by 87FieroSport
Started on: 05-14-2014 06:56 PM
Replies: 6 (164 views)
Last post by: lou_dias on 05-15-2014 10:38 AM
87FieroSport
Member
Posts: 886
From:
Registered: Jul 2012


Feedback score: (5)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post05-14-2014 06:56 PM Click Here to See the Profile for 87FieroSportSend a Private Message to 87FieroSportEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
'86 GT. 2.8V6 Auto.

So, I installed a new TV cable, as mine was worn and shift points were eh. Sketchy.

Didn't work, searched for adjustment - Adjusted (But it stuck out like... 2.5 inches?!)

Test trial'ed it by going around the block, felt boggy.. so adjusted inward, still boggy, finally gave up and put the old one back on.

Uuuuunfortunately - I had retracted it about 2-3 notches, I can't remember how many exactly, I put it back on and hoped for the best.
Still boggy.. In neutral the engine revs up just fine. But in drive... It bogs out, when you let off the gas at certain points it feels like it wants to kick the bucket.

Did I just F my trans?
IP: Logged
PFF
System Bot
87FieroSport
Member
Posts: 886
From:
Registered: Jul 2012


Feedback score: (5)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post05-14-2014 09:46 PM Click Here to See the Profile for 87FieroSportSend a Private Message to 87FieroSportEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
I did one other thing today - I replaced my coil connector.
The pink wire was a little thicker than the original.. But it starts up just fine.

My TV Cable is WAY out of wack, and I don't know if it's salvagable anymore.

I have a new one but when I go to WOT with it, it sticks out 2 inches or so. And the car still doesn't shift right.

I've had issues with the trans shifting, thumping, banging into gear.
IP: Logged
olejoedad
Member
Posts: 14017
From: Clarendon Twp., MI
Registered: May 2004


Feedback score: (5)
Leave feedback





Total ratings: 188
Rate this member

Report this Post05-14-2014 10:49 PM Click Here to See the Profile for olejoedadClick Here to Email olejoedadSend a Private Message to olejoedadEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
The governor controls upshifts, the TV cable triggers downshifts, such as when passing someone and stepping on the gas.....
IP: Logged
87FieroSport
Member
Posts: 886
From:
Registered: Jul 2012


Feedback score: (5)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post05-14-2014 11:06 PM Click Here to See the Profile for 87FieroSportSend a Private Message to 87FieroSportEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Somewhere along the way - Replacing the TV Cable screwed this thing up.

Did factory adjustments on both cables (Old and new), neither work. Each time I adjust it in, or out, ect..
Same result, won't shift like it's actually supposed to.

It's had shifting problems before.. just slamming into gear.. ext
IP: Logged
carbon
Member
Posts: 4767
From: Eagan, MN
Registered: Apr 2004


Feedback score: (2)
Leave feedback





Total ratings: 133
Rate this member

Report this Post05-15-2014 09:12 AM Click Here to See the Profile for carbonSend a Private Message to carbonEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
The TV cable adjusts a control pressure, based on, obviously, how open the throttle valve is. The governor pressure is based on transmission speed. The control pressure fights against the governor pressure in the shift valves, along with a calibrated spring, to determine shift points in a non-electronic transmission.

If it was shifting oddly before... it may be a bigger issue than just the TV cable. What did the fluid look like?

[This message has been edited by carbon (edited 05-15-2014).]

IP: Logged
87FieroSport
Member
Posts: 886
From:
Registered: Jul 2012


Feedback score: (5)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post05-15-2014 09:50 AM Click Here to See the Profile for 87FieroSportSend a Private Message to 87FieroSportEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
It was red still pink. Not burnt.

It feels like its going through all the gears quickly, at times I lose torque to the wheels now.

Been trying to adjust it every which way...
IP: Logged
lou_dias
Member
Posts: 5070
From: Warwick, RI
Registered: Jun 2000


Feedback score: (3)
Leave feedback





Total ratings: 65
Rate this member

Report this Post05-15-2014 10:38 AM Click Here to See the Profile for lou_diasClick Here to Email lou_diasSend a Private Message to lou_diasEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Get yourself a 4-speed auto from Robertson's Salvage and call it a day.

http://robertsonautosalvage.com/

This is exclusively where I get my used motors from...and they can deliver.

[This message has been edited by lou_dias (edited 05-15-2014).]

IP: Logged

next newest topic | next oldest topic

All times are ET (US)

Post New Topic  Post A Reply
Hop to:

Contact Us | Back To Main Page

Advertizing on PFF | Fiero Parts Vendors
PFF Merchandise | Fiero Gallery | Ogre's Cave
Real-Time Chat | Fiero Related Auctions on eBay



Copyright (c) 1999, C. Pennock