Pennock's Fiero Forum
  Technical Discussion & Questions
  CV Joint Question

Post New Topic  Post A Reply
Email This Page to Someone! | Printable Version


next newest topic | next oldest topic
CV Joint Question by hinesb1890
Started on: 09-09-2013 10:17 PM
Replies: 8 (234 views)
Last post by: hinesb1890 on 09-10-2013 10:56 PM
hinesb1890
Member
Posts: 684
From: Cranston, RI, USA
Registered: Jan 2009


Feedback score:    (15)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-09-2013 10:17 PM Click Here to See the Profile for hinesb1890Click Here to visit hinesb1890's HomePageClick Here to Email hinesb1890Send a Private Message to hinesb1890Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
During my swap the driver side axle has been on the transmission just sitting there, it is rebuilt as of not too long ago I believe. The issue is the inside CV joint felt good before and now it just dangles loose and when I put it back in place it has a lot of play. I don't know much about axles so I'm wondering if I messed it up or if it is a simple fix?
IP: Logged
PFF
System Bot
jb1
Member
Posts: 2140
From: Tullahoma, Tennessee
Registered: May 2003


Feedback score: (3)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-09-2013 10:28 PM Click Here to See the Profile for jb1Click Here to Email jb1Send a Private Message to jb1Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
dangles loose as in? shft play up and down in and out?

------------------


87 GT
series 1 3800sc (7.597 @88.53 1.579 60ft)
(series II swap in progress)
85GT Northstar/ 4t80e
86GT 3800 n/a
My Build

IP: Logged
hinesb1890
Member
Posts: 684
From: Cranston, RI, USA
Registered: Jan 2009


Feedback score:    (15)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-09-2013 11:44 PM Click Here to See the Profile for hinesb1890Click Here to visit hinesb1890's HomePageClick Here to Email hinesb1890Send a Private Message to hinesb1890Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
It pops out of easily and when it is "in" it has a little wiggle room, there is also some rotational play such that when switching rotational direction it will rotate for a little before engaging. I hope that makes sense. I compared it to my other getrag which still has the axles in and that one is very tight and reactive in comparison.
IP: Logged
jb1
Member
Posts: 2140
From: Tullahoma, Tennessee
Registered: May 2003


Feedback score: (3)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-10-2013 12:03 AM Click Here to See the Profile for jb1Click Here to Email jb1Send a Private Message to jb1Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
should not be any rotational play in the joint..

------------------


87 GT
series 1 3800sc (7.597 @88.53 1.579 60ft)
(series II swap in progress)
85GT Northstar/ 4t80e
86GT 3800 n/a
My Build

IP: Logged
hinesb1890
Member
Posts: 684
From: Cranston, RI, USA
Registered: Jan 2009


Feedback score:    (15)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-10-2013 09:02 AM Click Here to See the Profile for hinesb1890Click Here to visit hinesb1890's HomePageClick Here to Email hinesb1890Send a Private Message to hinesb1890Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Any idea what went wrong/how to fix it? I will probably end up just switching axles if it's too much work
IP: Logged
jb1
Member
Posts: 2140
From: Tullahoma, Tennessee
Registered: May 2003


Feedback score: (3)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-10-2013 03:13 PM Click Here to See the Profile for jb1Click Here to Email jb1Send a Private Message to jb1Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
not real sure if it has just been setting.. pull the axle apart and check where the play is... are you sure it isn't just a little play in the trans?
IP: Logged
DimeMachine
Member
Posts: 778
From: Eastern Metro, Minnesota, USA
Registered: Sep 2011


Feedback score: (1)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-10-2013 03:45 PM Click Here to See the Profile for DimeMachineSend a Private Message to DimeMachineEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
It is not damaged unless it was impacted HARD or the boot is tore IMO. should be no slop WITHIN the joint when you twist.
------------------
84/87 NB, 3800SC, E-85, VS Cam, 2.8 Pulley, 4T65E-HD, HP Tuners, AEM Wideband, Regal GS Gauges, S-10 Brake Booster. 1/4 mile -11.906 at 111.93mph

[This message has been edited by DimeMachine (edited 09-10-2013).]

IP: Logged
katatak
Member
Posts: 7136
From: Omaha, NE USA
Registered: Apr 2008


Feedback score:    (8)
Leave feedback





Total ratings: 82
Rate this member

Report this Post09-10-2013 08:46 PM Click Here to See the Profile for katatakSend a Private Message to katatakEdit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
Could be that the rollers pulled out of the Tripot and one of the rollers fell off the spider? Remove the clamp on the large end of the boot and take a look. You can get new boot clamps and CV Grease to reassemble - but, if a roller came off, there are 20 or 30 needle bearings that came out as well!
IP: Logged
hinesb1890
Member
Posts: 684
From: Cranston, RI, USA
Registered: Jan 2009


Feedback score:    (15)
Leave feedback

Rate this member

Report this Post09-10-2013 10:56 PM Click Here to See the Profile for hinesb1890Click Here to visit hinesb1890's HomePageClick Here to Email hinesb1890Send a Private Message to hinesb1890Edit/Delete MessageReply w/QuoteDirect Link to This Post
I will check it out this weekend, it definitely doesn't feel the same way it did before
IP: Logged

next newest topic | next oldest topic

All times are ET (US)

Post New Topic  Post A Reply
Hop to:

Contact Us | Back To Main Page

Advertizing on PFF | Fiero Parts Vendors
PFF Merchandise | Fiero Gallery | Ogre's Cave
Real-Time Chat | Fiero Related Auctions on eBay



Copyright (c) 1999, C. Pennock